sekmadienis, kovo 15, 2009

Mokslininkai pirmą kartą įrodė, kad galima „skaityti“ žmogaus smegenis

Smegenys

Mokslininkai pirmą kartą sugebėjo įrodyti, kad stebint smegenų veiklą galima „skaityti“ žmogaus atmintį.

Naudodami modernų skenerį kraujo apytakai matuoti Didžiosios Britanijos tyrėjai sugebėjo nustatyti žmogaus buvimo vietą sumodeliuotoje kompiuteryje virtualios tikrovės aplinkoje.

„Nuostabu, bet tiesiog stebėdami, kaip keičiasi smegenų veikla, mes tiksliai nustatėme, kur jie buvo“, - sakė Eleanor Maguire (Eleanor Magvair) iš Londono universiteto koledžo Neurodiagnostikos centro.

„Kitaip sakant, mes „perskaitėme“ jų erdvinę atmintį“, - pridūrė ji.

Po šio atradimo, apie kurį pranešė žurnalas „Cell Biology“, gali atsirasti aparatų žmogaus atminčiai skenuoti, nors E.Maguire ir sakė, kad „įsiveržimas“ į jūsų sąmonę , kaip ir anksčiau, priklauso fantastikos sričiai.

Tačiau ji mano, kad šis atradimas padės tirti ligas, kuriomis susirgus sutrinka atmintis, tokias kaip Alzheimerio liga, ir padės išaiškinti, kaip hipokampas įrašo įvykius į jūsų atmintį.

E.Maguire ir jos kolegos panaudojo technologiją, žinomą kaip magnetinė rezonansinė tomografija (MRT), kuria tiriamos smegenų dalys tuo metu, kai jos suaktyvinamos.

Skenuodami žmogaus smegenis, esančias virtualioje realybėje, mokslininkai stebėjo kai kurių hipokampo - smegenų dalies, atsakingos už orientavimąsi erdvėje ir atminį, neuronų aktyvumą.

Per tolesnius tyrimus bus galima išnagrinėti, kaip neuronais koduojami atsiminimai ir mintys.

Tai leistų ateityje MRT panaudoti kriminalistikoje, kur ji padėtų atkurti išsamesnį nusikaltimo vaizdą.

Vienas šio tyrimo dalyvių Demisas Hassabisas (Demisas Hasabisas) sakė, jog kol ši metodika bus įdiegta kriminalistikoje praeis ne mažiau kaip dešimt metų.

„Reikės dar daug laiko, kol remiantis šia metodika bus galima skaityti žmogaus, nenorinčio talkinti tyrimui, mintis“, - sakė D.Hassabisas.

Komentarų nėra: