pirmadienis, kovo 09, 2009

ES nutraukia nuolatinį „Microsoft“ kompanijos stebėjimą

„Microsoft Crop.“ pagaliau įgijo Europos Sąjungos rinkos reguliatorių pasitikėjimą. Pastarieji paskelbė baigiantys nuolatinį kompanijos tikrinimą, ar jos veiksmai atitinka 2004 metų teismo sprendimus.

Dėl piknaudžiavimo monopolisto padėtimi „Microsoft“ veiksmai buvo akylai stebimi Europos Komisijos paskirtų ekspertų, tačiau dabar EK teigia, kad kompanijos veiklos stebėti nebereikia.

Europos Komisija paskelbė, kad jai daugiau nebereikalingas „Microsoft“ veiksmus nuolat stebintis padalinys, kuris tikrintų ar „Microsoft“ paklūsta ES teismo sprendimui, dalytis technine informacija, kuri būtina rinkos konkurentams kurti gaminius, suderinamus su „Microsoft“ serverine programine įranga. Anot EK, tokį sprendimą komisija priėmė, atsižvelgusi į „Microsoft“ veiklos pasikeitimus bei įvertinus konkurentų galimybę paduoti kompaniją į nacionalinius teismus, jei ji nesidalys informacija taip, kaip buvo numatyta licencijavimo programoje. EK paskelbė, kad nuo šiol komisija pasitelks techninių konsultantų pagalbą, kai to prireiks.

2005 metais „Microsoft“ pateiktų duomenų nagrinėjimui ES paskyrė kompiuterinių mokslų profesorių Neilą Barretą, kuris nusprendė, kad „Microsoft“ pateikta informacija yra „netinkama, kad ją būtų galima naudoti, kaip programinės įrangos kūrėjams, skirtą vadovą“.

„Microsoft“ ėmė bendradarbiauti su antimonopoliniais rinkos reguliatoriais ir siekė pagerinti suderinamumo informacijos, kurios reikalavo ES, kokybę. 2007 metais kompanija pralaimėjo ieškinį, kuriame „Microsoft“ norėjo įrodyti, kad ES iš kompanijos reikalavo konkurentams atskleisti savo intelektinę nuosavybę.

Kompanija pranešė, kad ji ir toliau stengiasi vykdyti ES teismo sprendimą ir veikti pagal ES įstatymus bei toliau bendradarbiauti su Europos Komisija ir jos ekspertais.

Tačiau norėdama pasiekti šį bendradarbiavimo lygmenį, ES pirma turėjo nubausti „Microsoft“ kompaniją už piknaudžiavimą monopolisto padėtimi operacinių sistemų rinkoje ir siekimu išstumti konkurentus iš rinkos. Iš viso kompanijai buvo skirta 1,68 mlrd. eurų (apie 5,9 mlrd. litų) baudų.

Tiesa, reikia pastebėti, kad sausio mėnesį Europos Komisija kompanijai iškėlė naują ieškinį, kuriame JAV programinės įrangos gigantė kaltinama piknaudžiavimu interneto naršyklių rinkoje. EK „Microsoft“ kompanijai suteikė aštuonias savaites, per ji turi atsakyti į pateiktus kaltinimus ir ji atmetė „Microsoft“ prašymą pasiaiškinti žodiniame jos bylos nagrinėjimo posėdyje.

Neigiamos „Microsoft“ technologijų dominavimo įtakos pavyzdžiu gali būti ką tik Portugalijoje užfiksuotas incidentas, dėl kurio Portugalijos atvirosios programinės įrangos asociacija nusprendė kreiptis į EK. Šios šalies viešųjų elektroninių paslaugų organizacija nusprendė sukurti viešųjų e-paslaugų portalą, paremtą „Microsoft Silverlight 2.0“ internetinių technologijų sistema. Automatiškai, naujojo portalo paslaugomis gali naudotis tik „Microsoft“ operacines sistemas bei naršykles naudojantys klientai. Kompanijos, kurios nesinaudoja „Microsoft“ programomis, negali dalyvauti visuomeniniuose konkursuose, nes paprasčiausiai negali prisijungti prie viešųjų paslaugų portalo.

Komentarų nėra: