sekmadienis, kovo 15, 2009

Naujausias išradimas telefonus leis įkrauti vos per dešimt sekundžių

Mobilusis telefonas

Masačusetso Technologijų Instituto mokslininkai sukūrė revoliucinę technologiją, kuri leis mobiliuosius telefonus įkrauti vos per dešimt sekundžių.

Ši technologija taipogi lengvai pritaikoma ir kituose baterijų energiją naudojančiuose įrenginiuose, tokiuose kaip filmavimo kameros, MP3 grotuvai ar net automobiliai.

Technologija sukurta šiuo metu jau esančių medžiagų pagrindu. Tai ličio jonų akumuliatorių patobulinimas.

Tradicinės ličio jonų baterijos yra sudarytos iš dviejų elektrodų: ličio ir anglies. Kai akumuliatorius pajungiamas krautis, jonai (pozityviai įkrauti atomai) juda iš ličio į anglies elektrodą. Kuomet akumuliatorius naudojamas ir atiduoda energiją – judėjimas pasikeičia, vyksta priešingas procesas..

Greitą tokių tradicinių ličio jonų akumuliatorių įkrovimą apsunkina tai, jog itin daug laiko atima elektronų atitrūkimas nuo elektrodo.

Mokslininkai paėmė tradicinį ličio fosfato elektrodą ir pakeitė jo paviršiaus struktūrą taip, kad jonų atidavimas ir absorbavimas būtų per šimtą kartų greitesnis.

Šis naujas prototipas gali būti pilnai įkrautas ir iškrautas vos per 10 – 20 sekundžių – teigia mokslininkai.

Naujas patobulinimas neleidžia elektrodų paviršiui greitai suirti, todėl naujosios baterijos galėtų tarnauti nuo dviejų iki trijų metų.

Tikima, jog ši technologija įgalintu sukurti elektrinių automobilių akumuliatorius, kurie būtų įkraunami net greičiau nei kuru užpildomas automobilio bakas.

Vartotojus naujausias išradimas tikima pasieks, dviejų – trijų metų bėgyje.

Komentarų nėra: