sekmadienis, kovo 15, 2009

Egipte japonų archeologai rado keturis medinius senovinius sarkofagus

Egiptas

Egipte japonų archeologai rado keturis medinius senovinius sarkofagus ir kelias archeologines vertybes, kurių amžius siekia 3 300 metų, ketvirtadienį pranešė šalies vyriausybė.

Grupė tyrėjų iš Tokijo Vasedos universiteto rado kelias kapavietes Sakaros nekropolyje – senovės miesto Memfio valdytojų laidojimo vietoje, esančioje 25 km į pietus nuo Kairo, sakoma Aukščiausiosios senienų tarybos pranešime.

Sakara garsėja kaip vienas turtingiausių Egipto archeologinių vertybių šaltinių. Archeologai sako, kad daug lobių dar tebėra palaidota po smėlynais.

Sarkofaguose nebuvo mumijų, nes kapavietės buvo išplėštos dar senovėje, bet originalūs juodos ir geltonos spalvų egiptiečių dievų piešiniai išliko.

Kape taip pat rastos trys medinės kanopos – specialūs indai, į kuriuos senovės egiptiečiai dėjo išimtus vidaus organus, tai pat keturios dėžutės ušebtams - mažoms tarnų, kurie pomirtiniame pasaulyje turi už šeimininką dirbti įvairius darbus, statulėlėms, sakoma pranešime.

Viena dėžutė ušebtams puikiai išsilaikė, anksčiau nebuvo atidaryta, bet dauguma iš 38 joje buvusių medinių statulėlių buvo sulaužytos. Ši dėžutė priklausė vyro vardu Tutas Bashu (Tutas Bašus) sarkofagui.

Kitame sarkofage buvo palaidotas žmogus vardu Ari Saraa. Daugiau detalių apie mirusiuosius pranešime nepateikiama, bet sakoma, kad tai yra Vėlyvojo laikotarpio (maždaug 1 300-300 metų pr.m.e.) kapai.

Komentarų nėra: