penktadienis, vasario 27, 2009

Windows turės nemokamą antivirusiną

Microsoft išplatino pranešimą, kad ruošiama nauja nemokama apsaugos nuo kenkėjų programa Windows XP, Windows Vista ir Windows 7 vartotojams. Kokia jūsų reakcija? Skepsis? Džiaugsmas? Abejingumas? Pyktis?

Aptarsime jausmus vėliau - pirmiau pažiūrėkime, kodėl Microsoft apskritai apsisprendė tokiam dalykui. Man tai atrodo labai logiška – juk be antivirusinės programos Windows OS yra nepilnai sukomplektuota, ką ji pati būtinai primins ryškiai raudonu skydu ir įkyriais pranešimais. Iš Microsoft pusės atrodo nelogiška, kad pirkėjas turi be Windows būtinai pirkti papildomą produktą vien tam, kad galėtų juo „saugiai“ naudotis.

Microsoft prieš metus ar pusantrų jau žengė tarpinį žingsnį – paleido OneCare programą, kuri už 50 dolerių per metus trims namų kompiuteriams suteikia apsaugą nuo virusų. Didelio populiarumo ji nesulaukė, tačiau VB100 biuletenis ir kiti šaltiniai ją įvertino gerai. Vartotojai, tiesa, buvo kritiškesni.

Dabar gi Microsoft pasinaudos jau sukurtu, bet dar neplatinamu produktu, vardu „Morro“, ir jo pagrindu paleis į gyvenimą nemokamą antivirusiną. Teoriškai, pridėjus Windows Defender, gaunasi pilnas apsaugos komplektas Windows OS. Eilinis vartotojas nieko daugiau ir neieškos, ypač jei pirks naują kompiuterį jau su įdiegtomis apsaugos programomis.

Grįškim prie jausmų:

Skepsis. Kol neįsitikins kitaip, joks patyręs vartotojas nepasitikės naujaja Microsoft apsauga. Microsoft būtų lengviau įtikinti, jei ji būtų įsigijusi kurios nors žinomos firmos produktą ir dalintų jį nemokamai. Morro gi teks viską įrodinėti nuo nulio.

Džiaugsmas. Jei Morro sprendimas pasirodys pakankamai geras, tai reikš, kad naujam vartotojui nebereikės sukti galvos dėl apsaugos ir leisti pinigų antivirusinei programai. Galima bus atsipalaidavus pradėti naudotis nauju kompiuteriu, neskubant diegti antivirusinės (prisiskaičius, kad be jos kompiuteris internete pažeidžiamas per 7 sekundes).

Abejingumas. Tie, kas jau išsirinko tinkamiausią antivirusinę programą, nesvarbu, mokamą ar ne, gali į Microsoft planus nekreipti jokio dėmesio. Na, gal už mokamą norėsis sutaupyti pinigų (nemalonu, kad už antivirusinę programą reikia mokėti kasmet), bet jei tenkina nemokama Avira, ClamShell, AVG ar kokia kita – tai ko blaškytis?

Pyktis. Nežinau, ar pyksta antivirusinių programų kūrėjai, bet priekaištų Microsoft tikriausiai bus. Nemokamų antivirusinų kūrėjai galės konkuruoti kaip lygus su lygiu, bet Symantec, McAfee, ESET ir kitiems taps gerokai sunkiau įtikinti žmones brangaus produkto verte, ypač kai akivaizdžios skylės Windows komplekte nebebus.

Aš nė vieno iš išvardintų nejaučiu. Mane tiesiog apėmė smalsumas pažiūrėti, koks gi tas Microsoft antivirusinas bus.

2 komentarai:

Estela rašė...

Manau, kad jei jų antivirusinė programa bus tikrai patikima, tai labai greitai išpopuliarės.

Unknown rašė...

Kada ši antivirusinė bus išleista į rinką? Bet pastebėjau, kad "Microsoft" labai stipriai ir greitai plečia savo siūlomų prekių asortimentą ir nori apimtį kuo didesnį auditoriją.